Traineer i Brasilien

Boa vinda

Framme i Curitiba!

Publicerad 2015-04-09 03:04:20 i Allmänt,

Bom dia gott folk! Då var vi äntligen på plats i Brasilien!
Vi går just nu Trafikverkets traineeprogram och började i september 2014. Traineeprogrammet pågår under 18 månader och inkluderar en rad studiebesök, utbildningar, interna och externa praktikplatser samt möjlighet till utlandspraktk. Av den anledningen befinner vi oss nu i Brasilien och närmare bestämt i staden Curitiba och kommer spendera de kommande fyra veckorna här. 
 
Projektet som vi kommer delta i går under namnet "Smart city concepts in Curitiba - innovation for mobility and energy efficiency” och koordineras av KTH tillsammans med Volvo och Saab Combitech. Från staden Curitiba så medverkar universitet UTFPR samt Volvo Buses Latin America och Curitiba stad. Mer om projektet kommer i ett senare inlägg.
 
Staden Curitiba har nästan 2 miljoner invånare och är känd för sin stadsplanering vad gäller transport och miljö. De har bland annat ett välutvecklat Bus Rapid Transit (BRT) -system som innebär bussar som fungerar mer som spårvagn/tunnelbana. De har speciella körfiler där endast bussarna får köra och de har speciella "hållplatser" där passageraren köper sin biljett innan påstining, vilket medför att att bussarna kan göra mer effektiva och korta stopp. Som kan ses på bilden nedan är hållplatserna utformade som "tuber". 
Vi anlände i söndags och har sedan dess hunnit med lite smått och gott. På måndag morgon blev vi upphämtade av en kvinna om är ansvarig för internationella affärer/kontakter och som arbetar på kommunen. Hon tog oss med till IPPUC som är den enhet inom kommunen som ansvarar för stadsplaneringen. Där fick vi en väldigt givande och intressant genomgång av Curitibas historia och hur deras stad har utvecklats sedan 1600-talet. Vi har under våra dagar här även träffat sekretariatet för miljö- och klimatfrågor som berättade om stadens strategier vad gäller minskade utsläpp av koldioxidekvivalenter. Deras kontor låg inte helt fel till...
Borgmästaren hade även han ett hus/kontor i det här området. Huset var uppbyggt av endast återvunnet material, exemelvis var trappan byggd av material från det gamla järnvägsområdet i staden. 
Utanför borgmästarens hus fanns ett bambupalats där det hade anordnats en "Convention for biological diversity" för några år sedan.
I måndags besökte vi universitetet (UTFPR) som vi kommer ha en del kontakt med under vår vistelse här.
 
Tisdagen innefattade en tur till Botaniska trädgården tillsammans med en biolog som arbetade på kommunen och som hade varit med i utformandet av trädgården. I botaniska trädgården finns bland annat ett växthus som inspirerats av Kristallpalatset i London.
I den botaniska trädgården finns även ett museum med ett stort arkiv med växter och frön, som bland annat fungerar som ett forskningscenter.
Trädet på bilden nedan kallas "Pine tree" och är ett typiskt träd för just staden och regionen. Trädet härstammar från dinousarietiden enligt de vi pratat med och kan ses som "en levande fossil" :)
Det här är början på vårt äventyr i Brasilien och vi hoppas ni vill följa med på fortsättningen!
 
Evelina och Sun

Kommentarer

Postat av: Lena Thorsell Randahl

Publicerad 2015-04-12 14:23:52

Jättespännande att följa er resa! Ser fram emot nästa inlägg!

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-04-13 06:55:28

Följer er resa Sun! Vad spännande!
Julia (Katjas mamma)

Postat av: Hampus Holgersson

Publicerad 2015-04-16 20:16:38

Andra vinklar på dessa speciella hållplatser skulle vara nice om du kunde ta bild på. Även andra unika lösningar gällande trafik skulle vara kul och se när du kommer hem.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vi heter Sun och Evelina och är 2 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram. Under fyra veckor kommer vi genomföra vår utlandspraktik i Brasilien och delta i projektet "Smart city concepts in Curitiba - innovation for mobility and energy efficiency". Välkomna att följa vår resa!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela