Traineer i Brasilien

Boa vinda

Smart city concepts in Curitiba

Publicerad 2015-05-02 05:14:45 i Allmänt,

Nu börjar vår utlandspraktik i Brasilien verkligen lida mot sitt slut. 4 veckor har gått väldigt fort, samtidigt känns det som vi varit här mycket längre när jag tänker tillbaks på allt vi gjort.

Projektet som vi tagit del av går under namnet Smart city concepts in Curitiba – innovation for sustainable mobility and energy efficiency och är ett samarbetsprojekt mellan Brasilien och Sverige. Projektet innebär implementation av hybridbussar (el och diesel) på en sträcka – kallad Green line - i staden Curitiba.

Medverkande är en rad svenska och brasilianska parter, bland annat:

KTH – projektledning samt forskning
Volvo Bus (både Sverige och Latinamerika) – leverantör av hybridbussar
Saab Combitech AB – leverantör av simuleringssystem för laddningslogistik
URBS - ansvariga för busstrafiken i Curitiba
UTFPR – tekniskt universitet i staden som bedriver forskning inom området
IPPUC – sekretariat för stadsplanering i Curitiba

Green line är en 18km lång sträcka i staden som tidigare varit motorväg men som (från 2007) byggs om till en BRT-lösning likt de andra korridorerna i staden. Green line inkluderar både busstrafik, biltrafik samt cykel- och gångväg längs hela stäckan.

Bild: IPPUC - Urban planning process in Curitiba

Det finns en långsiktig plan att expandera kring Green line och att om 20 år så kommer staden att växa fram kring sträckan likt den gjort på de andra sträckorna (framtidsbild kan ses nedan). Det ska finnas både arbetstillfällen och bostadsmöjligheter samt bra kommunikation och det ska istället för en sträcka genom staden vara en sträcka där folk är verksamma.

Bild: IPPUC - Urban planning process in Curitiba
 Bild: IPPUC - Urban planning process in Curitiba

Koordinerar projektet gör KTH och en stor del av finansieringen (för de svenska parterna) kommer från Vinnova, då det är ett forsknings- och innovationsprojekt. 2015-2017 är projekttiden och jag och Sun har alltså tagit del av uppstartsfasen. Vi har representerat Saab Combitech AB och deras uppgift i projektet är att utveckla ett simuleringssystem för laddningslogistiken för dessa hybridbussar. Alltså hur man utnyttjar bussarnas potential på bästa sätt och hur flödet till och från laddstationer optimeras. För att kunna göra det behövs en mängd olika data, och vår uppgift har varit att försöka kartlägga vilken data som finns här i Curitiba och vem som sitter inne på den. Vi har försökt förstå hur de ser på transportbehovet i framtiden och hur de tror att staden kommer utvecklas, främst med fokus på Green line.

Under vår tid här har vi träffat många hjälpsamma personer och lärt oss mycket om staden och transportsystemet. Men vi har även fått erfara problematiken som kan uppstå. Då det är ett forsknings- och innovationsprojekt är det inte alltid självklart vad det slutliga målet är och projektet kommer formas dynamiskt vartefter parterna upptäcker nya infallsvinklar. Det finns även viss problematik när två olika länder (med olika kulturer) ska samverka – både vad gäller kommunikation, förväntningar, ansvar och struktur. Men en stor lärdom har det varit för oss båda!

Mer om projektet kan läsas här:
https://www.kth.se/en/itm/inst/energiteknik/forskning/ecs/projects/smart-city-concepts-curitiba/smart-city-concepts-in-curitiba-innovation-for-sustainable-mobility-and-energy-efficiency-1.561109

 

/Evelina

Om

Min profilbild

Vi heter Sun och Evelina och är 2 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram. Under fyra veckor kommer vi genomföra vår utlandspraktik i Brasilien och delta i projektet "Smart city concepts in Curitiba - innovation for mobility and energy efficiency". Välkomna att följa vår resa!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela