Traineer i Brasilien

Boa vinda

Januarifloden

Publicerad 2015-04-30 15:33:55 i Allmänt,

Med samma inställning som i förra inlägget - vad vore en utlandspraktik utan studiebesök på en trafikledningscentral - så fick vi möjligheten att besöka två olika centraler i Rio de Janeiro (som förövrigt betyder januarifloden). Det första var på COR - Centro de Operações do Rio. Verksamheten startade 2010 på initiativ från borgmästaren då han - bland många andra - blev "fast" i sitt hus pga stora översämningar och insåg att staden behövde vara bättre förberedd på stora störningar. 
Drygt 30 olika verksamheter finns representerade på COR och de övervakar staden dygnet runt. Syftet är att i krissituationer, så som skyfall, jordskred eller trafikolyckor, kunna agera så snabbt som möjligt. Det övervakar bland annat väder, trafik, sophämtning, el och vatten och de arbetar i skift för att snabbt kunna lösa alla typer av situationer. De gör även ett stort arbete när det gäller att planera större evenemang. De lyckades arrangera fotbolls-VM förra året och nästa år vankas OS. Vi fick även berättat för oss att när påven var på besök, så hade de lyckats flytta ett evenemang för miljoner människor, från en plats till en annan (pga stora mängder regn fick de byta lokal) på mindre än 24 timmar. Rätt imponerande!
De har tillgång till enorma mängder data som de kan analysera för att hitta de bästa lösningarna. Utöver de 800 kamerorna så skapas stora delar av den trafikinformation de använder från applikationen Waze. Waze är en trafik- och navigationsapp och som de flesta av stadens invånvare använder sig av när de befinner sig i trafiken. Det möjliggör för COR att lokalisera vart de stora dataflödena är och på så sätt veta vart de ska rikta sina insatser. De får även reda på trafikolyckor och kan ibland även få bilder direkt från platsen. Även sociala medier övervakas för att kunna analysera situationer. 
Totalt har de cirka 200 "lager" med information som de kan applicera på kartan över staden. Informationen kan vara allt från vart sopbilarna befinner sig till prognostiserat väder. Om de markerar en ruta på kartan (vilket skapar en geografisk avgränsning) så kan de lätt få upp information om området, så som antalet skolor, antalet sjukhus, hur många barn det bor där, antalet gatulampor etc.
 
COR arbetar för att all information ska vara transparent och tillgänglig för alla. Endel av de kameror som COR använder kan även stadens invånvarna få tillgång till genom hemsidan. Bilden nedan är representanter från de olika informationskanalerna (tv, radio, sociala medier, hemsida) som arbetar dygnet runt för att sprida information till stadens invånare. De sänder live-tv ifrån COR två gånger om dagen och extra sändningar vid behov. 
Nedan är en bild på det så kallade "krisrummet", där vissa utvalda samlas vid extrema nödsituationer och kan ha videolänk med borgmästaren (som har sista ordet vad gäller beslut). 
Det var riktigt häftigt att få besöka COR och jag blev väldigt imponerad över hur de verkar samarbeta.
 
Besök nummer 2 var på Supervia, vilket är en tågledningscentral i Rio. De driver passagerartåg på åtta sträckor från centrum ut till stadens förorter (liknande pendeltåg).
I ett separat rum satt deras "trafikinformatörer". Likt i Sverige var utropen på plattformarna automatiska men här av en förinspelad röst.
Trafikcentralen har dock inte varit utrustad med de moderna trafikledningssytemen speciellt läge. Så sent som 2011 användes de gamla systemen, vilka har behållits som back-up. 
Rio de Janeiro bjöd på både solsken och regn, både natur och storstad, både fin strand och fattiga kåkstäder. Vi hann även med lite turistande - så ett besök vid kristusstatyn var ett måste. 
Nu har sista veckan snart gått och vi börjar så sakteliga tänka på hemfärd...

Om

Min profilbild

Vi heter Sun och Evelina och är 2 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram. Under fyra veckor kommer vi genomföra vår utlandspraktik i Brasilien och delta i projektet "Smart city concepts in Curitiba - innovation for mobility and energy efficiency". Välkomna att följa vår resa!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela