Traineer i Brasilien

Boa vinda

Är vi redo att fimpa "framtidens cigaretter"?

Publicerad 2015-04-13 03:04:09 i Allmänt,

I fredags var vi inbjudna till ett seminarium vid namn "Uso do Automóvel na Cidade" - ett internationellt seminarium om användandet av bilar i stora städer. Seminariet inleddes av Jaime Lerner, som av många benämns som en guru för hållbar arkitektur och stadsplanering. Han har en diger meritlista - har bl.a. varit borgmästare i Curitiba tre perioder och landshövding i delstaten Paraná två perioder. 1965 var han med och startade IPPUC - institutionen för stadplanering och forskning i Curitiba (som vi besökte i måndags). Han var i samband med detta även med och skapade Curitiba Master Plan, vilken initierade planeringen av det som idag är stadens BRT-linjer.
Öppningstalet var inspirerande och budskapet tydligt - "more city, less cars" - bilberoendet måste brytas och kraftigt aggerande måste ske på stadsnivå då skillnader i förutsättningar världen över skiljer sig så mycket åt att det är svårt att nå koncensus och formulera globala klimatmål. Jaime kallade bilar för "the cigaretts of the future", då det inte var länge sedan det var mer eller mindre otänkbart med rökfria offentliga utrymmen. Ytterligare metafor liknade bilen vid en allt-för-länge-stannande och självisk gäst (rymmer bara ett fåtal passagerare) som dricker mycket, röker, hostar och väsnas.

Vidare bjöd seminariet, utöver andra brasilianska personer, på talare från Frankrike, Mexico, Argentina, Portugal och Italien. Dagen var indelad i tre sessioner; framgångsrika stadsplaneringsexempel, FoI samt bilindustrins utveckling och anpassning till den framtida staden. Vi fick bland annat lyssna till en representant från Volvo Cars Brazil, som berättade om projektet Drive me, i vilket autonoma personbilar kommer integreras i trafiken i Göteborg.

Konferenslokalen som är belägen i Curitibas största park, Parque Barigui

 

Konferenslokalen vid utsatt starttid… typiskt brasilianskt… Vid tid för Jaime Lerners öppningstal, en timme senare, var lokalen emellertid nästintill fullsatt.
 

Öppningstal av Jaime Lerner  
 
 
Trots att det var ett internationellt seminarium, med talare från icke-portugisspråkiga länder, hölls alla presentationer på portugisiska. Som tur var kunde vi lyssna till en underhållande tolk via ett par hörlurar.   
 

 

Utanför konferenslokalen visades några elfordon upp. Här nedan är en tvåsitsig variant.

 

Vi blev medbjudna på lunch i borgmästarens lokal tillsammans med alla talare. Resan dit gick med en av stadens hybridbussar.

 
Vid 18:30 var det dags att ta helg, seminariet var en mycket bra avslutning på vår första arbetsvecka här i Brasilien.
 
/Sun

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-04-13 06:59:06

Detta seminarium bör hållas i Victoria (aussie) också!! // Amanda

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vi heter Sun och Evelina och är 2 av 16 personer som går Trafikverkets traineeprogram. Under fyra veckor kommer vi genomföra vår utlandspraktik i Brasilien och delta i projektet "Smart city concepts in Curitiba - innovation for mobility and energy efficiency". Välkomna att följa vår resa!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela